263 – De blokkade van Russia Today aanvechten met Gerdien Dalmulder

Een poosje geleden besloot de Europese Commissie dat Russia Today (RT) en Sputnik in de EU verboden zouden worden. Aanvankelijk leek het erop dat alleen de televisiekanalen uit de lucht moesten worden gehaald. Dat zou voor Nederland weinig impact hebben, gezien eigenlijk niemand de kanalen in het pakket had zitten. Al snel werd duidelijk dat ook internetproviders de toegang tot de betreffende websites onmogelijk moesten maken en alle andere vormen van openbaarmaking gestaakt moesten worden. Als voorbeeld: ook VPN-diensten zijn verplicht de sites te blokkeren.

Een aantal internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stappen naar het Europese Hof van Justitie. Ze vragen de rechter de blokkade te beoordelen omdat de manier waarop die tot stand kwam ‘de rechtstaat raakt’. De partijen noemen zich te samen de ‘Freedom of Information Coalition’ en benadrukken daarbij met klem geen liefde te voelen voor RT en Sputnik. De huidige blokkade is volgens hen echter censuur en zou volgens democratische principes tot stand moeten komen.

Gerdien Dalmulder werkt als Directeur Operations bij Freedom Internet en is een belangrijke speler in de FOIC. Wij spreken haar over de blokkade, de rechtszaak en als ze er toch zit: misschien nog even over hoe het met Freedom gaat.

Reclame

Calco is sponsor van deze aflevering. Calco biedt traineeships aan voor starters op de arbeidsmarkt, afstudeerders of mensen met een paar jaar werkervaring die carrière willen maken in de IT.

Tijdschema

00:00:00 Een trotse start
00:05:08 Voorstellen: Gerdien Dalmulder
00:08:09 De blokkade van RT en Sputnik
00:20:03 Een blokkade zonder democratisch proces
00:37:00 Het Barbra Streisand effect
00:47:49 Hoe gaat het met Freedom Internet?
01:02:38 Reclame: Calco
01:04:47 Vragen van de luisteraars
01:25:49 Tips
01:46:14 Afkondiging

TipsGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds