S01E04 – Supermarkten, Apple en Besturingssystemen met Daniel, Floris en Randal

In alweer de vierde aflevering praten wij met Daniel Kegel, Floris Diemel en Randal Peelen weer vanouds over onderwerpen waar nerds het over zouden moeten hebben. We ontleden handscanners en privacy in de supermarkt, de teloorgang van Apple en concurrentie van besturingssystemen.

Tijdschema

 • 0:00:24 Supermarkten en zelfscannen
 • 0:29:45 Websites aansprakelijk voor inhoud
 • 0:38:45 Moeten we VPN’s gebruiken? En weten providers wat ik kijk?
 • 0:49:41 Even ranten op Apple
 • 1:20:38 Reclames in Windows 10 en verdienmodellen van besturingssystemen
 • 1:32:25 Nóg even ranten op Apple
 • 1:36:00 Andere aanbevolen podcasts

Tips2 Replies to “S01E04 – Supermarkten, Apple en Besturingssystemen met Daniel, Floris en Randal”

 1. Martin

  Leuk om zo’n Nederlandstalige podcast te hebben met discussies en nerd-onderwerpen. Ik heb alleen wel wat kritiekpuntjes. In de eerste podcast wordt er door jullie geklaagd over ‘mainstream’ media die tech-onderwerpen verslaat en dat dan op een wat simplistische of kneuterige manier doen (voorbeeld dat werd gegeven over e-sports in de Volkskrant) waarbij door jullie werd opgemerkt dat ‘mensen uit de techwereld’ dat sowieso al snel vonden. In aflevering vier hebben jullie discussies over telefoons, Windows 10 en MacOS (ja, dat besturingssysteem heet MacOS sinds een tijdje, en dus niet OS X of Mac OS X…) waarbij toch wel een aantal feitelijke onjuistheden werden genoemd die vervolgens ook nog als argument werden gebruikt voor dat Apple het ‘kwijt’. Voorbeeld is dat de headset van een iPhone 7 niet ‘alleen’ in een lighting port kan. Je krijgt gewoon een verloopstekkertje met een normale headset met 3,5″ jackplug, dus die kun je prima in je MacBook gebruiken. Ander voorbeeld is dat (behalve de goedkoopste MacBook Pro) alle nieuwe MacBooks 4 USB-c poorten hebben. Dankzij de daisy-chain optie en de vele verloopstukjes die er beschikbaar zijn heb je daardoor meer poorten dan dat je ooit op welke MacBook hebt gehad. Er waren nog wel meer van dat soort foutjes, en voor een podcast die zich ‘Nerds om tafel’ noemt, zijn dat toch wel een beetje pijnlijke foutjes. En het is vooral pijnlijk omdat jullie met 3 man over Apple discussiëren waarbij jullie vanaf woord 1 het al met elkaar eens zijn, waardoor het niet echt een interessante discussie is en daardoor best wel tenenkrommend om te luisteren. Een Podcast die ik veel luisterde (JavaPosse, maar die ging meer over dezelfde onderwerpen als jullie bespreken dan over programmeren) had juist de leuke eigenschap dat er altijd wel 1 van de presentatoren een duidelijk tegenovergestelde mening was toegedaan dan de rest (of in ieder geval advocaat van de duivel speelde), waardoor het een stuk boeiender werd om naar te luisteren omdat je dan argumenten van twee kanten hoort.
  Een voorbeeld in jullie discussie over USB-c en lightning was dat er werd opgemerkt dat Apple de iPhone ook gewoon USB-C had moeten maken want ‘consistentie’. Dat is wel een beetje makkelijk, want je zou ook kunnen zeggen dat ze dat bewust niet hebben gedaan aangezien er gewoon een enorme berg lightning accessoires zijn die dan weer de prullenbak in kunnen, en dat ze gewoon wachten tot ze de hele poort kunnen weggooien omdat alles draadloos is. Het is gewoon jammer dat er niemand een tegengeluid heeft laten horen waardoor het een beetje een afgezaagde klaagzang was die we al 100x hebben gehoord (en serieus, gaan je nu weer beginnen over die 3,5″ jackplug die mist?). Ook het stukje over Windows 10 was een beetje sneu zonder dat er iemand bij zit die Windows gebruikt… dat is wel een beetje ‘mainstream media’-niveau en niet wat je verwacht van een podcast die zich ‘Met nerds om tafel’ noemt…
  De discussies over media, adverteren en nieuws e.d. zijn wel interessant, ook omdat duidelijk daar veel meer expertise zit dan over technologie (zeker als je luistert naar episode 4). Misschien moeten jullie dus ook de onderwerpen een beetje afstemmen op de mensen die mee doen (bijvoorbeeld Joost en Jurian zijn duidelijk technischer onderlegd dan Daniel, Floris en Randal)

  • Floris Diemel

   Hey Martin, leuk dat je zo uitgebreid reageert!

   We willen het natuurlijk niet toegeven, maar we zitten er inderdaad soms wel naast. Misschien zijn we toch iets minder nerd dan we soms zouden denken. 😉
   Wat we echter vooral lezen is “discussie is leuker dan het allemaal eens zijn met elkaar” en “misschien beter om niet over een onderwerp te praten waar je weinig/geen ervaring mee hebt”. Lijken ons valide punten en gaan we mee aan de slag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds