S01E18 – Overal stress met Alexander Klöpping

‘Vroeger was alles beter.’

Eigenlijk is dat helemaal niet zo. We komen tegenwoordig om in de ‘problemen’ die we eigenlijk gewoon first-world problems kunnen noemen. Toch ondervinden we regelmatig stress van al onze luxeproblemen. We leven in een tijd waar informatie te allen tijde met een paar tikjes van je vingertoppen te vinden is: daar hebben we ‘oude media’ zoals kranten allang niet meer voor nodig en niemand begrijpt dat beter dan de gast van deze week: Alexander Klöpping.

Je kent Alexander natuurlijk allang van bijvoorbeeld zijn optredens in De Wereld Draait Door, maar natuurlijk ook als mede-oprichter van Blendle, het platform waarop gebruikers artikelen uit allerlei verschillende kranten en tijdschriften kunnen lezen. Het gaat goed met Blendle, maar dat is natuurlijk geen reden om stil te zitten. Zo was onlangs voor het eerst een film te zien – de documentaire Jesse, over GroenLinks’ Jesse Klaver – die gratis was voor premiumleden. Die goed op de site krijgen lukte, maar was best een stressvolle onderneming. Ook hoopt Alexander het platform spoedig verder te verbeteren met machine learning. Maar wat is dat precies en wat doet het voor Blendle? En gaat dit het platform helpen uiteindelijk de journalistiek te redden?

‘De journalistiek heeft gefaald’

Behalve Blendlebaas is Alexander natuurlijk ook ‘gewoon’ een nerd en, net als de vaste tafelnerds, in het bezit van een vaak uitgesproken eigen mening. “De journalistiek heeft gefaald”, horen we hem zeggen als het over de WIV gaat. Want waarom wordt iedereen pas wakker als de ‘sleepwet’ al lang en breed aangenomen is? Alleen een raadgevend referendum kan nu wellicht nog iets veranderen, maar daar is Alexander niet zonder meer een voorstander van. We zeiden het toch: stress!

Stress komt steeds weer terug, zo lijkt het, ongeacht het onderwerp. Zo ondervindt Joost stress van de vraag of hij één of twee telefoons wil gebruiken. Een aparte telefoon voor werk zorgt er immers voor dat je werk en privé duidelijker kunt scheiden, maar je moet ook twee telefoons meeslepen.

Randal als meditatiegoeroe

Gelukkig is er ook goed nieuws. Stress is immers iets waar we best iets aan kunnen doen. Met Nerds Om Tafel-host Randal mediteert al jaren met behulp van diverse apps en Alexander blijkt dat ook te doen. Sterker nog: “als ze duizend euro zouden vragen voor het abonnement zou ik het nog steeds kopen”, vertelt ’s lands bekendste nerd over de meditatie-app Headspace. Daniël vraagt zich ondertussen af hoe dat soort opnames klinken en Randal doet het even voor … en ontdekt zo pardoes zijn meditatietape-inspreektalent, waarbij mijnheer Klöpping zich direct aanmeldt als eerste fan. Een meditatie-spin-off van Met Nerds Om Tafel op komst? De tijd zal het leren. Benieuwd naar het voorproefje? Dat, en nog veel meer, vind je in Episode 18 van Met Nerds Om Tafel.

Tips uit de uitzending

The Good Place (Netflix)
The Daily (NYT): Fake News, Real Consequences
The Moth podcast: David Litt
Movie 43
De Appels en Peren show
Bonami Spelcomputer Museum
Tech45 podcast

Tijdschema

0:01:14 Intro
0:01:40 MACHINE LEARNING
0:07:23 Supermooi bruggetje naar de WIV
0:14:53 Moet het WIV-referendum doorgaan?
0:19:11 Een videoplatform uit de grond stampen
0:28:19 De toekomst van kranten en de journalistiek
0:45:05 Joost’s verloren toekomstdroom
0:46:07 Stress over twee telefoons
0:55:24 Markten die hoog nodig disrupted moeten worden
1:01:00 Tips aan onze luisteraars
1:08:38 Hidden track over meditatieGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds