S01E20 – PUBG, BlizzCon en een Game Arena: alles over e-sports met Ward Geene

Dat de meeste Nerds aan Tafel fanatieke gamers zijn, dat is geen geheim. Maar zijn ze ook goed? Ligt er voor een van hen een carrière in e-sports in het verschiet? Nee, dat niet. Jurian doet vaak alsof hij best goed is, maar gaat er tegen écht goede gamers hard af. Randal vindt vooral oude spellen heel snel proberen uit te spelen leuk en Floris kijkt liever naar gamers die het veel beter kunnen dan hij. En zo zijn ze op een of andere manier verbonden met de snel groeiende, maar nog zo jonge wereld van e-sports.

Het is moeilijk om in een jonge industrie al aangemerkt te worden als veteraan, maar de gast van deze Met Nerds om Tafel voldoet desondanks aan die omschrijving. Ward Geene volgt al sinds 2010 diverse competitieve games. Dat deed hij eerst vanuit zijn rol als redacteur van Power Unlimited en IGN Benelux maar inmiddels is Ward al weer een tijdje zelfstandig bezig. Een beter persoon om de Nerds bij te praten over wat er allemaal te beleven is in e-sports, is in Nederland niet te vinden.

E-sports Game Arena in Alphen

Heel gek is dat niet, want zo groot is Nederland niet in e-sportsland. In vervlogen tijden hadden we wereldkampioenen in allerlei games, maar anno 2017 is de spoeling dunner. Dat betekent echter niet dat er in ons land geen initiatieven ontstaan die hopen bij te dragen aan een betere toekomst. Een van die initiatieven is Ward Geene met vier anderen zelf begonnen: een heuse E-sports Game Arena in Alphen aan den Rijn. Je kunt er gamen, naar e-sports kijken en bier drinken en sinds de deuren zijn geopend, loopt het storm. Conclusie? Er is kennelijk meer vraag naar een dergelijke locatie dan zelfs Ward vooraf had gedacht.

‘PUBG’ en speedrunners

Nu ben je van ons gewend dat we nog even een ander onderwerp opzoeken – het laatste nieuws of iets anders dat is opgevallen, bijvoorbeeld – maar dat doen we in deze aflevering even niet. Er is namelijk zó gigantisch veel te bespreken dat met e-sports samenhangt. Zo is Floris sinds kort enorm fan van het kijken naar mensen die PlayerUnknown’s Battlegrounds spelen. Jurian geniet vooral van de spanning van het zelf spelen. Een echte e-sport? “Misschien over een jaar of zelfs nog later”, relativeert Ward. Begrijpelijk: de game mist nog essentiële features en is bovendien nog niet eens officieel uitgegeven. Ondertussen maakt Randal het bruggetje naar speedrunners. Ook zij trekken veel publiek en leveren een topprestatie, dus is dat dan ook e-sports?

BlizzCon

Wat in elk geval wel e-sports is: de diverse finales die tijdens BlizzCon gespeeld worden. Tijdens het jaarlijkse evenement van Blizzard zullen de beste spelers in Starcraft II, Heroes of the Storm en Overwatch het tegen elkaar opnemen en de actie zal live te volgen zijn in de E-Sports Game Arena. Ward Geene is zelfs nog aan het kijken of dat nog van een Nederlands randje te voorzien is, bijvoorbeeld door analyses te doen vanuit hun eigen studio in diezelfde Game Arena. Interesse? BlizzCon wordt van 3 t/m 5 november gehouden en de toegang tot de Game Arena in Alphen is gratis.

Patreon?

Tot slot nog een kleine huishoudelijke mededeling: we hebben besloten een Patreon te openen. We zijn pakweg een half jaar geleden begonnen met dit hobbyproject, gewoon omdat we daar zin in hadden. Inmiddels zijn twee dingen duidelijk: wij vinden het onwijs leuk om te doen en, als het groeiende aantal luisteraars een indicatie mag zijn, jullie ook! Via Patreon kun je ons helpen verder te groeien en nog meer afleveringen van Met Nerds om Tafel te maken. Verplicht is het natuurlijk niet en dat zal het ook nooit worden, maar zouden het wel hartstikke lief vinden!

Tijdschema

0:00:00 Huishoudelijke mededelingen
0:01:28 Introductie Ward Geene
0:01:55 Wat houdt e-sports eigenlijk in?
0:06:36 Wat zijn de meest gespeelde e-sports games?
0:19:05 Het verschil tussen streamers en e-sporters.
0:23:29 Ward Geene’s Eerste aanraking met e-sport.
0:35:43 Is Speedrunning ook e-sport?
0:42:01 De E-Sport Game Arena in Alphen aan den Rijn
0:56:06 De halve finale’s van Blizzcon live uitzenden.
1:00:51 Uitzendrechten in de wereld van e-sports.
1:07:58 Blijft e-sports gratis te bekijken?
1:10:25 Tips voor de luisteraars.
1:19:10 Dankwoord en afscheid.

Tips in de uitzending:Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds