S01E21 – Meer over WIV, privacy en Bits of Freedom met Ton Siedsma

De afgelopen periode is de WIV – ook wel de ‘sleepwet’ – al vaker voorbij gekomen in Met Nerds om Tafel, maar het onderwerp blijft actueel. Zo riep CDA-leider Sybrand Buma eind vorige week ineens dat het nieuwe Kabinet waarschijnlijk niets zou doen met de uitslag van het nog te houden referendum. Laat Tom Siedsma van Bits of Freedom het maar niet horen, want de belangenorganisatie voor digitale burgerrechten heeft zich flink ingezet voor het referendum over de WIV. Als gast Aan Tafel bij de Nerds vertelt hij onder meer waarom hij het zo belangrijk vindt dat dat referendum überhaupt gehouden wordt, nog los van de eventuele uitkomst.

Beveilig je privacy?

De discussie over de WIV kent vrijwel altijd veel vertakkingen richting bredere onderwerpen, met name richting beveiliging en privacy. Floris vertelt hoe zijn netwerk beveiligd is en de rest van de Nerds doet een schokkende ontdekking. Randal vraagt zich af wie hij nou eigenlijk buiten zijn digitale deur moet houden: criminelen, de overheid, of beide? Wie vormt er een grotere bedreiging voor zijn privacy?

Nog steeds telefoonstress

Dan komen we nog even terug op de hele telefoondiscussie. Wellicht weet je het nog wel: Joost worstelt met de vraag of hij nou één of twee telefoons wil gebruiken. Nu gebruikt hij als secundaire telefoon een Nokia 3310 2.0, maar levert zo’n simpelere telefoon dan de gewenste rust en privacy op? Ton krabt zich nog eens achter zijn oren bij dit onderwerp; zijn enige nummer is ergens op internet gewoon te vinden en dat levert hem nog wel eens vreemde, nachtelijke berichtjes op.

Tips

Tijdschema

0:00:23 Introductie Ton Siedsma
0:03:31 Hoe is Ton bij Bits of Freedom terecht gekomen?
0:08:13 Is Ton bang voor het referendum over de WIV?
0:14:19 Wat is Bits of Freedom en waar staan zij voor?
0:15:51 Hoe beveilig je jezelf online?
0:24:00 En waar bescherm je jezelf dan tegen?
0:37:18 Jezelf beschermen voor hackers vs. de overheid
0:48:45 De gevolgen van de sleepnetwet
0:56:38 Tips aan de luisteraar
1:07:31 Wat moet je nog meer doen om jezelf te beschermen?
1:12:57 De splinternieuwe tweede telefoon van Joost wordt onthuldGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds