S01E23 – Van de Tweede Kamer naar de Cyberwerkplaats met Astrid Oosenbrug

(Eindelijk) De eerste vrouwelijke gast…

In een tijd waarin we steeds beter letten op gelijke rechten en mogelijkheden voor mannen en vrouwen, blijft de tech-wereld toch een mannenbolwerk. Zo ook Met Nerds om Tafel: na 22 afleveringen hadden we nog geen enkele vrouwelijke gast gehad. Hoog tijd om dat te veranderen en dat doen we niet met de eerste de beste, want in deze aflevering schuift Astrid Oosenbrug aan. Astrid zat tot eerder dit jaar voor de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer en specialiseerde daar in ICT en LHBGT-belangen.

WIV niet goed behandeld in Den Haag

Wat dat betreft schuift Astrid om een fijn moment aan, want in de voorbije weken zijn natuurlijk diverse thema’s de revue gepasseerd waar de Nerds nog wel eens wat aan te merken hadden op de politiek. Astrid blijkt het met die kritiek vaak wel eens. Ook volgens haar is er in Den Haag niet juist gehandeld bij de totstandkoming van de Nieuwe Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Vanuit haar achtergrond als politicus en haar voorliefde voor ICT heeft Astrid vanzelfsprekend een mening over allerlei andere relevante zaken. Hoe staat zij bijvoorbeeld tegenover digitaal stemmen? Al snel blijkt dat alle aanwezigen voldoende beren op de weg zien om voorlopig nog niet al te graag aan deze manier van een stem uitbrengen te willen.

Cyberwerkplaats: veilige haven voor jonge nerds

Na haar tijd in de Tweede Kamer kreeg Astrid natuurlijk meer tijd om andere dingen te doen. Zo heeft ze een adviesbureau en houdt ze zich bezig met de zogeheten Cyberwerkplaats. Dit is een plek in Rotterdam waar kinderen terecht kunnen die om verschillende redenen op school niet optimaal renderen. Daarmee doelt Astrid met name op talentvolle jongeren met de nodige vaardigheden op het gebied van computers en hacken, met vaak ook de nodige autistische trekjes. Als het aan haar ligt, breidt het concept van de Cyberwerkplaats snel uit. Wil je weten hoe je hen daarbij zou kunnen helpen? Dat, en natuurlijk het altijd gezellige gebabbel over van alles met daarbij een goed glas Spa Rood, hoor je in Episode 23 van Met Nerds om Tafel. Proost!

Tijdschema

0:00:47 Introductie van Astrid Oosenbrug
0:15:16 Hoe kwam Astrid Oosenbrug in de Tweede Kamer terecht?
0:24:19 Concurrentie op de internetprovidermarkt
0:41:08 Illegaal downloaden en politieagentje spelen op internet
0:49:23 Digitaal stemmen vs. Analoog stemmen
1:11:08 Leven na de Tweede Kamer en de Cyberwerkplaats
1:31:28 Tips voor de luisteraar

Tips

De Cyberwerkplaats
Computerphile over elektronisch stemmen
Jack Whitehall: At Large (Netflix)
Nintendo Switch
Jimmy Kimmels The Terrific Ten, door JJ Abrams, met oa. Ben Affleck, Zach Galifianakis en Matt DamonGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds