S02E03 – Meltdown, Spectre, IoT en Laat Je Niet Hack Maken met Daniel Verlaan

Je kunt zeggen van auto’s wat je wil (ze zijn vaker wel dan niet slecht voor het milieu, nemen veel ruimte in terwijl ze een groot deel van de tijd niet worden gebruikt, fabrikanten sjoemelen met emissietesten), maar één ding weet je wel enigszins zeker: tijdens het rijden verandert je auto doorgaans niet in een brandende vuurbal. Want de autobranche is gereguleerd en om er zeker van te zijn dat je geen tikkende tijdbom onder je kont hebt, moet je je bak met enige regelmaat door een professional onder de loep laten nemen.

Zo niet op internet. Anything goes! Webcams met voorgeconfigureerde wachtwoorden, die je soms niet eens kunt wijzigen; onveilige gadgets voor kinderen; telefoons die na twee jaar niet meer worden ondersteund – het ligt allemaal in de Nederlandse winkelschappen.

Reden voor een goed gesprek met Daniel Verlaan, als techredacteur bij RTL in het bijzonder geïnteresseerd in hacken, internetwetgeving en privacy. Op 15 januari 2018 lanceert hij de website Laat Je Niet Hack Maken, een website met beveiligingstips. Misschien niet bedoeld voor jou, als luisteraar van deze podcast, maar wel handig om door te sturen naar familieleden die minder cyberwoke zijn.

Maar we hebben het ook over de Meltdown- en Spectre-lekken in software. Is die dreiging nou echt zo groot, of valt de impact voor de gemiddelde internetgebruiker wel mee? En we babbbelen ook nog even over het internet of things, dat ooit nog eens heel groot gaat worden, maar daarmee nog niet per se veilig.

Tijdschema

0:00:45 Een kat onder de auto
0:06:05 Even voorstellen: Daniel Verlaan
0:13:13 Meltdown en Specte
0:33:17 Internet of Things / Internet of Shit
1:01:49 Laat Je Niet Hack Maken
1:19:18 Tips voor de luisteraar

Tips voor de luisteraarOne Reply to “S02E03 – Meltdown, Spectre, IoT en Laat Je Niet Hack Maken met Daniel Verlaan”

  1. JB

    Na de PodCast van 12 juni 2020 kwam ik deze oudere PodCast tegen. Ik ben blij met hoe Daniël over Google praat. Ik ben al jaren fan van Google Chrome, Apps op Mac en wordt daarbij door velen voor gek verklaard. De grote klanten van Google kennende waan ik mij veilig met mijn hardware/software combinatie. De site Laat je niet Hack maken is verder een prachtige manier om IT en veiligheid op een normaal leesbare manier onder de aandacht te brengen: well done!!

    Dat nerds samen komen en dit soort dingen bespreken is natuurlijk helemaal toppie. Zou meer aandacht moeten krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds