S02E07 – stoute poorten en DDoS-aanvallen met Erik Bais

Door alle aandacht voor ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek, haar bizarre optreden in Nieuwsuur en het boek dat ze met oud-minister Willem Vermeend schreef, zou je bijna vergeten wat ook alweer de aanleiding voor alle heisa was: de DDoS-aanvallen op banken, de Belastingdienst, Tweakers en de provider van onze nerd Randal, Tweak.

Gelukkig zit internetkenner Erik Bais van A2B Internet bij ons in de studio. En met ‘internetkenner’ bedoelen we ook echt iemand die weet hoe het internet in elkaar zit, in al zijn ranzigheid: aan elkaar geknoopt met vorige-eeuwste protocollen als het BGP. We gaan dan ook vrij diep in op die materie – dit is misschien wel onze meest nerdy aflevering ooit.

We vroegen Erik hoe het kan dat verveelde tieners anno 2018 nog steeds banken en internetproviders uit de lucht kunnen halen. Erik had niet alleen een antwoord, maar ook een oplossing, die volgens hem nog veel te weinig wordt gebruikt. We zijn geneigd om dat aan te nemen van iemand die op tijd was met het minen van bitcoins, waar onze internetkenner gelukkig ook nog even over vertelt.

Na alle ernstige zaken sluiten we af met een vrolijke noot: een voordracht uit ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’. Uit de papieren editie – wel zo veilig tegen DDoS-aanvallen.

Tijdschema

0:01:44 Introductie Erik Bais
0:03:47 Ons nieuwe logo
0:10:37 DDOS’en in de belangstelling
0:24:00 Een DDOS afslaan voor dummies
0:39:46 De IPv4-adressen zijn op
0:46:20 Het Naugtyport-concept
0:53:55 Vragen van Patreons
0:56:53 Bitcoins minen
1:06:20 Voor welke hacks is Erik Bais bang?
1:10:36 Tips voor de luisteraar
1:29:24 Voordracht uit “De wereld van cybersecurity en cybercrime”
1:30:46 Dankwoord Erik Bais

Tips voor de luisteraarOne Reply to “S02E07 – stoute poorten en DDoS-aanvallen met Erik Bais”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds