S02E08 – Robothonden en de dreiging (of niet?) van kunstmatige intelligentie

Boston Dynamics = Skynet?

Eerlijk zeggen: wie vond het toch wel een beetje eng dat twee robothonden van Boston Dynamics nu in staat zijn om elkaar te helpen en een deur open te maken? Hoe lang duurt het nog voor we in een real-life versie van The Terminator belanden? Zo’n vaart zal het vast niet snel lopen, maar dat betekent niet dat we niet voorzichtig moeten zijn met wat we robots en AI aanleren. Toch zien de Nerds om Tafel vooral voordelen aan de horizon. Gelukkig neemt dat niet weg dat het best leuk is om te speculeren over hoe het wél mis kan gaan.

Gastric Sleeve?

Gastnerd Frederik Zevenbergen spreekt daarbij vrolijk een woordje mee. Tenminste, vrolijk… naar omstandigheden dan. Frederik liet onlangs een gastrosleeve aanbrengen, waarbij een flink stuk van je maag verwijderd wordt, als onderdeel van zijn strijd tegen overgewicht. Echt nerdy of techy is het niet, maar toch: de Nerds willen toch wel even het hoe en waarom van deze ingreep weten van hun nu al flink afgevallen makker. Moraal van het verhaal: je moet ineens oppassen met wat je eet, mag voorlopig geen koolzuur en sinaasappels doen pijn aan je buik.

Zijn de makers van de game Kingdom Come: Deliverance racistisch?

Wat ook voor pijn aan je buik kan zorgen, is een vervelend onderbuikgevoel, en dat kan weer komen van zaken als onrecht, racisme en ga zo maar door. Dit is een vrij wankel bruggetje naar Kingdom Come: Deliverance, of beter: de creative director en schrijver van die game: Daniel Várva. Deze ontwikkelaar werd de afgelopen tijd op internet publieke aan de schandpaal genageld omdat hij openlijk racistisch en seksistisch zou zijn, waarop opgeroepen werd tot een boycot van de game. Maar zelfs als hij daadwerkelijk een racist zou zijn – en dat is een flinke ‘als’ – is zo’n boycot dan gerechtvaardigd? Is het nodig? De Nerds hebben er zo hun eigen ideeën over. Wat die zijn, wat er van Homepod gevonden wordt en naar welke podcasts de Nerds momenteel zelf luisteren, hoor je in episode 8 van seizoen 2 van Met Nerds om Tafel!

Tijdschema

0:00:00 Jingle van het Techpodcastfestival
0:01:25 Introductie reservenerd Frederik
0:08:11 Frederik’s gastric sleeve
0:20:23 Robothonden nemen de wereld over
0:41:59 De Apple Homepod is er
0:48:55 Moet je een game boycotten als de maker een racist is?
1:16:06 Tips voor de luisteraar
1:27:27 Outro en dankwoord

Tips

Techodcastfestival!

Het is nog niet te laat, je kunt nog kaarten kopen voor het eerste techpodcastfesvial van Nederland! Naast Met Nerds om Tafel zijn daar ook Tech45, HTTP Café, TechSnacks, De Zeepcast en de NOS op 3 techpodcast aanwezig. Zij zullen voor een live publiek elk in de zaal een podcast opnemen. Altijd al eens willen weten hoe dat nou werkt, een podcast maken? Of lijkt het je gewoon leuk om de gezichten achter de stemmen eens te ontmoeten? Klik dan snel hier voor meer informatie en de kaartverkoop!Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds