S02E10 – Politieke reclames, de ultieme retro-console en betere vakanties met Bart-Jan de Brouwer

Van Flabberbaas naar vakantieboer

Aflevering 10 van het tweede seizoen van Met Nerds om Tafel werd opgenomen op wat een van de koudste dinsdagen van het jaar moet zijn geweest. Met ijspegels aan de neus en een kop muntthee in de handen, verlangden de nerds naar warmere oorden. Dat treft, want dat is nu net iets waar de gast van deze week zich in heeft gespecialiseerd. Bart-Jan de Brouwer werkte dertien jaar voor Flabber (“putting the ‘pro’ in procrastination since 2002”) maar besloot vorig jaar een andere weg in te slaan. Wat begon als ‘een vriend helpen met tips voor het runnen van een website over de Kaapverdische Eilanden‘ groeide uit tot een heus bedrijf dat op maat gemaakte reizen aanbiedt naar de eilandengroep. De kerngedachte daarbij is dat je vakantie uniek moet voelen. Je blijft ver weg bij de bekende resort vol gemakzuchtige, fantasieloze toeristen maar leert de eilandengroep écht kennen. Aan Tafel bij de Nerds vertelt Bart-Jan uitgebreid over de veelzijdigheid van de Kaapverdische Eilanden en over hoe zonde het is dat toeristen eigenlijk maar op twee van de tien eilanden komen, terwijl er zo veel meer is. Wist je bijvoorbeeld dat er een eiland met een vulkaan is, waar ook mensen in de vulkaankrater wonen? Of dat er op een ander eiland een vallei is waar een dorp ligt dat je alleen te voet of per ezel kunt bereiken, waar het lijkt alsof de tijd 200 jaar heeft stilgestaan? Na deze aflevering weet je er alles over. Door de idyllische verhalen verliezen de Nerds het tech-aspect van dit verhaal – het runnen van een website, de strijd aan gaan met de vakantiegiganten – af en toe een beetje uit het oog, maar dat wordt later ruimschoots goedgemaakt.

Ik zie ik zie… een politieke reclame die jij niet ziet

Wellicht heb je er al iets over gelezen: de NOS is een onderzoek gestart naar politieke advertenties, of beter: hoe politieke partijen hun advertenties ’targetten’. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw buurman, een blanke 55-plusser, een heel andere reclame ziet dan jij. Misschien zelfs wel vanuit dezelfde partij waar jij een heel andere reclame van ziet. Hoe politieke partijen hun reclames inzetten is niet transparant en de NOS probeert daar iets aan te doen. De omroep, in dit geval bij monde van vaste tafelnerd Joost, vraagt mensen een plug-in te installeren, die politieke reclames doorgeeft naar een partij die ze dan inzichtelijk kan maken voor de NOS. Dat is nogal wat. De overige Nerds, inclusief gast Bart-Jan, hebben vragen over onder andere het doel van het onderzoek en of er sprake kan zijn van een privacy-issue. De antwoorden hoor je uiteraard van Joost.

One retroconsole to rule them all!?

 

Nee, je hebt geen release van nog een ‘miniconsole’ gemist, maar misschien hoef je die zorg binnenkort helemaal niet meer te dragen. Bart-Jan heeft namelijk niet alleen het schattigste, maar ook de effectiefste console ooit meegenomen. Men neme een Raspberry Pi 3, een 128gb sd-kaartje en twee draadloze NES30 PRO-controllers, je draait er Retropie op met onder andere Emulation Station op en voilá: je hebt een miniconsole met elke denkbare game van een complete generatie aan consoles. Addertje onder gras is overigens wel dat je de games die je op deze manier in bezit krijgt ook origineel moet hebben, anders wordt dit hobbyprojectje verminderd legaal. Maar gaaf is het natuurlijk wel!

 

Tijdschema

0:01:17 Introductie
0:02:45 Liefde voor podcasts
0:08:05 Reizen naar de Kaapverdische Eilanden
0:14:20 Het opzetten van Wander
0:33:35 Concurreren met Booking.com et al
0:43:25 De NOS doet onderzoek naar politiek op Facebook
0:55:10 Het begin van Flabber
1:11:21 Retro-console op basis van de Raspberry Pi 3
1:16:11 Tips voor de luisteraar

TipsGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds