S02E14 – Facebook, Uber en terugblikken op het podcastfestival

Zijn zelfrijdende auto’s veilig?

Je kunt het bijna niet gemist hebben: onlangs werd een voetganger in de Amerikaanse staat Arizona doodgereden door een auto van Uber die op dat moment zelf reed. Er zat wel iemand achter het stuur – dat is ook verplicht – maar de vrouw in kwestie lette niet op de weg, maar leek afgeleid door (waarschijnlijk) haar telefoon.  Volgens de politie zou de aanrijding niet te voorkomen zijn geweest, ook niet als ze zelf reed. Maar wat betekent dit voor zelfrijdende auto’s in het algemeen? Hoe veilig is het? Zouden moderne technieken de door de duisternis verhulde voetganger niet juist wél moeten kunnen zien, waar menselijke ogen falen? De Nerds denken van wel en maken zich niet al te druk om dit ongeluk: er komen jaarlijks duizenden mensen om bij ongelukken met normale auto’s en de verwachting is nog steeds dat zelfrijdende functies het aantal slachtoffers omlaag kan brengen. Met deze discussie lopen de Nerds vooruit op een gast die in april nog langskomt bij Met Nerds om Tafel, dus verwacht binnenkort meer op zelfrijdende auto’s.

Weg met Facebook!

Nee, we zijn bij Met Nerds om Tafel geen haatcampagne gestart tegen ’s werelds grootste sociale platform. Dat betekent echter niet dat het niet goed is om kritisch te blijven, zeker in het licht van de onthulling rond Cambridge Analytica, dat gegevens van 50 miljoen profielen gebruikte om verkiezingen te beïnvloeden. Facebook zou daar in 2015 al van op de hoogte zijn geweest, maar er niets tegen hebben gedaan. Inmiddels is het bedrijf verbannen van het platform, maar van enige boetedoening vanuit Facebook zelf ontbreekt elk spoor. Voor Daniël is dit, aangevuld door meerdere frustraties rond het platform, reden om zijn Facebookaccount af te sluiten. Randal en Jurian vinden dat nog niet zo gemakkelijk: met name de agendafuncties, de vele sites waar je met Facebook kunt inloggen en het beheer van groepen en andere pagina’s op Facebook zelf houden beide Nerds aan het sociale medium gebonden.

Terugblikken op het Techpodcastfestival

Het is inmiddels alweer ruim een week geleden dat de Nerds zich samen met vijf andere techpodcasts in Amsterdam verzamelden voor het eerste Techpodcastfestival, maar dat weerhoudt de Nerds er niet van nog even terug te kijken. Het was de eerste keer dat Met Nerds om Tafel werd opgenomen voor een live publiek. Hoe was dat? En wat viel de Nerds verder op tijdens die oh zo gezellige dag op het kantoor van Tweakers? Mocht je de Techpodcastfestivalaflevering nog niet geluisterd hebben, dan wordt het daar ondertussen wel eens tijd voor. En zo wel, dan wensen we je alvast veel plezier met aflevering 14 van het tweede seizoen van Met Nerds om Tafel!

Tijdschema

0:00:00 Het Techpodcastfestival bij Tweakers
0:15:33 Facebook en Cambridge Analytica
0:40:01 Uber maakt slachtoffer
1:01:52 Tips voor de luisteraar

TipsGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds