S03E03 – Digidetox, Copyright en Adblockers

Bij Met Nerds om Tafel maken we onze eigen content, maar de echt groten der aarde houden zich daar niet mee bezig. Liever plukken bedrijven als Google en Facebook de vruchten van andermans werk: dat van hun gebruikers, of van kranten en omroepen.

Is dat wel eerlijk? Europese beleidsmakers vinden van niet en stellen voor om techbedrijven te laten betalen voor het gebruik van andermans nieuwsverhalen en artikelen. Dat bovenop het al eerder aangekondigde ‘uploadfilter’, dat moet voorkomen dat gebruikers zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd werk uploaden. Maar is dat wel verstandig?

Wat niet verstandig is: je smartphone inruilen voor een ‘dumbphone’. Veel media hypen zo’n ouderwetse Nokia als de oplossing voor smartphoneverslaving, maar Joost probeerde het op vakantie en miste zijn iPhone als was het een ledemaat.

Zo’n oude Nokia is wel wat minder vatbaar voor hacken: geen internetverbinding, geen camera en geen opslag voor gevoelige documenten. En daardoor minder vatbaar voor een nieuwe bevoegdheid vooe de politie, om in te breken op apparaten van verdachten.

In deze onderwerpen-estafette hebben we het ook nog even over slimme apparaten, die door jaloerse exen blijken te kunnen worden ingezet als wapen. En we snijden adblockers aan: een onderwerp dat we tot nu toe hebben weten te vermijden. Gebruiken onze nerds, van wie de meerderheid in de media werkt, er een?

Tot slot vragen we ons af of Instagram de concurrentie met YouTube aan kan. En is dit de definitieve doorbraak van verticale video?

Tijdschema

0:00:00 Start
0:01:21 Europese copyright-wet, upload filter en link tax
0:23:07 Joost’s Digitale Detox
0:32:55 De Politie mag gaan hacken!
0:43:56 Internet of things-apparaten als wapen
0:57:13 Gebruiken de Nerds Adblockers?
1:13:28 IGTV, de aanval op Youtube?
1:19:50 Tips voor de luisteraar
1:28:22 Outro

TipsGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds