S04E10 – Tim Kuik over legaal aanbod en gekopieerde elpees

De naam van onze gast van deze week levert bij een deel van onze luisteraars wellicht acute rode vlekken en brandend maagzuur op. Als voorman van Stichting Brein strijdt Tim Kijk al jaren tegen het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, en dat maakt hem bij illegale up- en downloaders niet populair. Onder Kuiks leiding verdween The Pirate Bay goeddeels van het Nederlandse online- toneel door door juridische procedures.
Met Tim bespreken we in welke mate de entertainmentindustrie ook zelf de oorzaak is van het ontstaan van zo’n florerende illegale industrie door jarenlang onvoldoende interessante initiatieven te bieden, en hoe Stichting Brein omgaat met de balans tussen privacy en auteursrecht.

.

Tijdschema

0:00.00 Start
0:00:56 Introductie Tim Kuik
0:17:07 Wel of niet downloaders bestraffen?
0:23:49 Privacy versus auteursrecht
0:50:50 Nederlandse dekking en quota’s
0:54:13 Reclamemoment
1:23:03 Vragen van de luisteraar
1:40:33 Tips voor de luisteraar

Tips12 Replies to “S04E10 – Tim Kuik over legaal aanbod en gekopieerde elpees”

 1. jasper

  Tim Kuik uh… Tim Kuik uhh, uhhh, uhhh.

  Tim Kuik zegt de hele tijd uhh. Onplezierig om naar te luisteren en bovendien erg onprofessioneel, Weet hij wel waar die het over heeft of kletst ie maar wat?

  • jasper

   uhh, uhhh, stotter stotter, uhhh, stotter stotter uhhh, uhhh, mmm uhh mmm stotter, uhhh.

   uhhh. uhhhhh. uhhhh. uhhh..

   Dat deze man ooit in Los Angeles gewerkt heeft, hij komt amper uit zijn woorden.

   • jasper

    uhhh. uhhh. uhhh Mischien de volgende keer het interview in het Engels doen, mischien komt ie in die taal wel uit z’n woorden.

 2. Johan Schouten

  Geweldige podcast weer! Ben nog steeds aan het luisteren.

  Dat illegaal downloaden van o.a. films niet mag snap ik heel goed. Maar het heeft 2 kanten:

  – Het mag niet, daarom zit Brein er achteraan. Makers, etc krijgen zo hun geld niet. Wat natuurlijk wel moet.

  – Legaal is veel te duur. Op Netflix staat niet eens alles, er komen steeds meer soorten streamings diensten en films zijn over het algemeen duur. Al je 10 films wilt zien en je koopt ze, dan ben je best wel wat geld kwijt. En als je de film niet leuk vind is het hardstikke zonde, zeker als je niet heel veel geld hebt.

  Eigenlijk zou er een dienst moeten komen die alle films heeft. Of een nieuwe of bij Netflix. Muziek is wel anders natuurlijk, maar bijvoorbeeld Deezer en Spotity hebben bijvoorbeeld (bijna) alle muziek.

  Maar wat ik nog steeds niet 100% begrijp is, of mensen die films illegaal downloaden voor eigen gebruik strafbaar zijn en een boete kunnen krijgen.

  • Johan Schouten

   Net gevonden dat illegaal downloaden voor eigen gebruik niet mag. Kon m’n comment niet bewerken.

   Er moet gewoon een betere oplossing komen dan Netflix en illegaal downloaden waar genoeg mensen tevreden mee zijn. Betaal nu €11 voor Netflix, maar wil best wat meer betalen voor een dienst die veel en veel meer aanbied.

   Aan de ene kant wordt gezegd:

   Ja, illegaal downloaden mag niet he.

   Maar aan de andere kant wordt er door allerlei manieren wel voor gezorgd dat mensen illegaal downloaden. Dat is niet altijd een keuze zoals: het is makkelijker. Netflix heeft niet alles, steeds meer streamings diensten en films kosten over het algemeen veel geld.

   Het moet van 2 kanrka bekeken worden. Ik zeg niet dat Brein en andere er niet meer achteraan moeten. Maar er moet gewoon een betere oplossing komen. Maar dat gebeurt niet, waarschijnlijk kost dat teveel geld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds