S10E15 – De gedistribueerde blokjes-startup van Robert-Jan Huijsman met Felienne Hermans

Robert-Jan Huijsman is zo’n nerd die je bijna elk seizoen van onze podcast een keer tegenkomt. De eerste keer dat Robert-Jan aan tafel schoof was hij programmeur bij Google. Later startte hij zijn eigen lenzenscannerstartup om vervolgens even rust te pakken. Hij is fanatiek acapella-zanger en opnieuw begonnen aan een start-up avontuur.

Dit keer behelst zijn start-up het schrijven van gedistribueerde software die zo makkelijk is dat iedere data-analist er mee moet kunnen werken *kuch* net als SQL *kuch*, in plaats van dat grote bedrijven er hele teams voor in dienst hebben. Dat doet hij met een team indrukwekkende namen die hij zelf naar eigen inzicht wel of niet mag onthullen in de podcast. Hun uitdaging  zóu kunnen beteken dat ze een nieuwe programmeertaal gaan schrijven. En daar weten wij natuurlijk precies NIETS van.

Maar gelukkig hebben  wij Felienne Hermans bereid gevonden ons inhoudelijk bij te staan. Ook zij was eerder te horen, in MNOT S06E16. Ze is universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science, vaste waarde in Software Engineering Radio, en denkt als lid van de TC39-commissie mee over de toekomst van Javascript. Ze is maker van een massive open online course over Scratch programmeren voor kinderen en fanatiek marathonloper.

Reclame

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Bit Academy. Wil jij ook leren programmeren? Ga dan snel naar Bit-Academy.nl en klik op ‘NL Leert Door’ om je aan te melden.

Tijdschema

00:00:00 Waar is mijn bestelgeschiedenis?
00:04:09 Voorstellen: Robert-Jan Huijsman
00:05:56 Een nieuwe gedistribueerde startup
00:22:08 Reboot.dev
00:39:08 Is dit het wiel opnieuw uitvinden?
00:42:33 Wat is er anders aan dan Docker?
00:45:21 Wie zijn de klanten?
01:04:38 Wat is het buisnessmodel?
01:15:08 Hoe gaat Robert-Jan dat bouwen?
01:19:59 Reclame Bit-Academy
01:22:17 Vragen van de luisteraars
01:33:55 Tips
01:49:05 Afkondiging

Tips

 • Randal Peelen
 • Floris Diemel
  • Als je een 4K TV koopt, weest zeker dat je ook 4K content kunt afspelen. Ik wil mijn TV niet aan het grote boze internet, dus moet een externe player. En toen bleek niet de player, maar het netwerk de weakest link en momenteel is de server weer de boosdoener. GEK WORDT JE ERVAN. Aldus: regel dit voordat je naar 4K of 8K wenst over te stappen ;)
 • Robert-Jan Huijsman
 • Felienne Hermans
  • Dingen uit je hoofd leren? Flitskaarten eens checken! Heel eenvoudig en supercheap (kost je wat inkt en papier). Werkt echt geniaal!
  • CodeReadingClub
  • Over leren programmeren: meer lezen dan schrijven. Begrijpen helpt enorm om te kunnen gaan coden immers. Denk eens aan het doorlezen van code van een collega, bespreek gewoon wat het doel is en hoe erheen is gewerkt. Lezen is natuurlijk ook fijn, want je hoeft niet te compilen en te runnen!
  • The Programmer’s Brain (boek)


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds