S10E11 – Energietransitie in vogelvlucht met Maarten Staats

Onze gastnerd van deze week is  en hij is Senior Consultant Energietransitie. We gaan het met hem hebben over de energietransitie, en dan in het bijzonder de vraag: waar transitioneren wij in hemelsnaam naartoe?

Maarten haalde Cum Laude zijn MSc in de energiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en doet sindsdien onderzoek naar, en geeft adviezen over een scala aan energievraagstukken. Tijdens zijn 6 jaar in de energie-consultancy kwamen zijn opdrachtgevers van over de hele wereld en zodoende kent Maarten de nuance omtrent dit ontwerp zowel in de breedte als de diepte.

Hoe gaat de mens haar energie in de toekomst opwekken en consumeren, en welke keuzes kunnen wij hierin Überhaupt nog maken?

Tijdschema

00:00:00 Nieuw energiecontract
00:04:27 Voorstellen: Maarten Staats
00:07:07 Energiebronnen
00:15:32 De invloed van overheden
00:21:18 Een kernreactor in Groningen?
00:28:49 Meer windmolens om je heen
00:34:26 Energie in huis opslaan
00:47:03 Collectief inkopen
01:00:16 Elektrische- en waterstofautos
01:19:12 Vragen van de luisteraar
01:43:36 Tips
01:58:53 Afkondiging

TipsOne Reply to “S10E11 – Energietransitie in vogelvlucht met Maarten Staats”

 1. Joris van Dorp

  Interessante podcast!

  Net als de heer Staats werk ik als engineering consultant in de energiesector en gebouwde omgeving (duurzaam bouwen). Ook ik heb aan internationale projecten gewerkt voor overheden en bedrijven, al twintig jaar, na mijn opleiding tot ir. werktuigbouwkunde aan de TU Delft, sectie energievoorziening.

  De heer Staats suggereert dat kernenergie duurder zou zijn dan groene energie. Kernenergie is echter goedkoper, ook nu al, dus nog voordat er economie van schaal en seriebouw ontstaat.
  https://eriskgroup.com/de-rol-van-kernenergie-in-het-nederlandse-energiesysteem/

  Een energiesysteem dat volledig op kernenergie draait heeft – en dat zal voor velen een verassing zijn de laagste kosten voor mens en milieu, hoewel wind en zon ook een bijdrage kunnen leveren mits efficient en duurzaam toegepast. Dit is omdat kernenergie de voordelen van fossiele en groene energie heeft (regelbaarheid, compactheid en onuitputtelijkheid).
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261920312733#f0010

  Nederland is te klein om zonder kernenergie fossielvrij te worden, tenzij er een groot aandeel import aan groene waterstof wordt geaccepteerd. De kosten daarvan zullen aanzienlijk zijn, en blijven want groene waterstof is inherent kostbaar. We verliezen dan een internationaal concurrerende industrie.

  Accu’s zijn nutteloos in fossielvrije elektriciteitsystemen. Ze zijn daar te duur voor. Backup met piekcentrales draaien op waterstof of synthetisch methaan is veel goedkoper. Zelfs het overdimensioneren van kerncentrales is goedkoper dan batterijen, omdat er met het surplus waterstof gemaakt kan worden. (Elektrische auto’s zijn uiteraard wel een nuttige toepassing van accu’s!).

  Het advies van Staats om aan de energievraagkant te beginnen is goed bedoeld, maar risicovol. We werken namelijk al decennia aan die vraagkant (efficiency en besparing) en het laaghangende fruit is al lang geplukt. Het is de hoogste tijd om serieus ook met de aanbodkant aan de slag te gaan, en dan niet alleen met groene energie en “schoon fossiel” (dus fossiel met CO2 opslag), maar ook met kernenergie. En niet alleen voor elektriciteit, maar ook stadswarmte, industriële hitte en synthetische brandstoffen. Al die energievormen zijn tegen lage kosten duurzaam leverbaar met kernenergie.

  Zowel kernenergie als groene energie draagt bij aan de aanpak van het mondiaal klimaatprobleem, maar alleen kernenergie is daarbij onmisbaar. De energietransitie zal namelijk blijven falen zolang kernenergie geen prioriteit krijgt.
  https://www.researchgate.net/publication/322694071_Silver_Buckshot_or_Bullet_Is_a_Future_Energy_Mix_Necessary

  Gelukkig heeft het aankomende kabinet concreet aangegeven weer in kernenergie te gaan investeren. Laten we daar volop van profiteren door snel en efficiënt aan de slag te gaan met kernenergie, zodat we binnen 30 jaar een fossielvrij, duurzaam en betaalbaar energiesysteem hebben.
  https://news.un.org/en/story/2021/08/1097572

  Met vriendelijke groet,

  Joris van Dorp

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nerds